Pretražite stranicu

Najčešća pitanja

Svakodnevno primamo mnogo upita vezanih uz dijagnozu i liječenje različitih ortopedskih bolesti, stoga smo odlučiti podijeliti pitanja naših pacijenata, kao i odgovore naših liječnika ortopeda na našoj web stranici kako bi se svi koji imaju slične probleme mogli detaljno informirati. Na sva pitanja odgovorili su naši specijalisti ortopedi osobno, prof. dr. sc. Ranko Bilić, specijalist za područja šake, ručnog zgloba, podlaktice, lakta i nadlaktice te prim. dr. sc. Mladen Madjarević, specijalist za sve deformacije stopala.

Ukoliko i vi imate neko pitanje, slobodno nas kontaktirajte putem online kontakt forme i javit ćemo vam se u najkraćem mogućem roku.

ŠAKA I RUKA

Primijetio sam prije desetak dana da kada sjednem ili legnem pa se naslonim rukama na stol ili na lakat, podrobnije, lijevim laktom na stol ili bilo gdje na lakat osjetim kao da me neka žila zateže na gore centimetar i pol, a kada još mičem s laktom u tom položaju, čak osjetim, da sam se naslonio na tu žilu (što može biti samo osjećaj) ili nešto i da me sve jače boli, ali kada nisam u tom položaju, nikad ništa ne osjetim. Možete li mi molim Vas na temelju prethodno opisanih simptoma reći o čemu se tu radi?

Temeljem opisa vaših tegoba, nije moguće sa sigurnošću postaviti dijagnozu. Najvjerojatnije se radi o upali hvatišta tetive stražnjeg mišića nadlaktice (m. triceps) ili okoštanja toga hvatišta. Za postavljanje točne dijagnoze i određivanje načina liječenja, neophodan je razgovor, pregled te eventualna ili eventualne dodatne pretrage, npr. rtg snimanje lakta.

Jučer oko 17 sati nakon pada na nogometu otišao sam u Kliniku za traumatologiju u Zagrebu slikati ruku te je ustanovljen prijelom trikvetruma. Dobio sam longetu tjedan dana. Što vi preporučate s obzirom da sam vidio na vašoj web stranici da imate neke operacije bez gipsa i terapija. Moram napomenut da sam nakon pada sat dva micao ruku bez problema, a tek poslije kad je nateklo sam otišao na hitnu. Možete li mi preporučiti nešto?

Trokutasta kost ručja (trikvetrum) puca izuzetno rijetko. Predlažem da se, nakon detaljnog kliničkog pregleda, dodatnim dijagnostičkim metodama (specijalne rtg projekcije, snimanje trokutastih kostiju obje šake, CT, MR) najprije potvrdi ili negira primarno postavljena dijagnoza, a onda razmišlja o vrsti liječenja. Liječenje ovisi o vrsti ozljede, tipu i podtipu prijeloma te, ovisno o postavljenoj dijagnozi, može biti ne operacijsko ili operacijsko.

Poštovani, molim Vas informaciju, moj maleni ima 5 godina, u snu mu se ponekad ukoči prst prstenjak, ujutro ga vrati u normalan položaj bez problema (hoću reći bez ikakvih bolova). Molim Vas, imamo li razloga za zabrinutost? Trebamo li kod Vas na pregled?

Ako se tijekom dana dijete normalno služi tom šakom i ne žali se na nikakve bolove ili druge tegobe, nemate razloga za zabrinutost i ne morate dolaziti na pregled.

Poštovanje, imam trnce i bolove u obje šake i u laktovima, pa bih se naručio na pregled kod ortopeda, ali bih vas prije zamolio da mi kažete na što sumnjate?

Sumnjam na perifernu kompresiju živaca u nekom od tunela kroz koje živci prolaze na svom putu od kralješničke moždine (iz koje izlaze kao korijenovi živaca) do krajnjih organa koje opskrbljuju živčanim impulsima. Postoji cijeli niz živaca, niz tunela i ostalih mjesta gdje živci mogu biti pritisnuti, pa je za postavljanje točne dijagnoze neophodan detaljan razgovor o vašim tegobama, pregled uz razne testove temeljem kojih se orijentiramo o mjestu eventualne kompresije živaca. Ako se potvrdi sumnja na kompresijski sindrom živca ili živaca, radi se ciljana neurofiziološka pretraga EMG (elektromiografija). Ona nam odgovara na pitanje koji živac ili živci su pritisnuti, gdje su pritisnuti i kakvo je njihovo stanje, o čemu ovise krajnji rezultati liječenja. Što je nastupilo veće oštećenje živca (duže trajanje kompresije), slabiji su rezultati liječenja, što znači da, u vašem slučaju, treba obaviti dijagnostiku i liječenje što prije.

Obzirom da ste rekli da ćete mi operirati ruku dok sam pod anestezijom aksilarnog bloka, molim da mi objasnite kakva je to anestezija i boli li?

Aksilarni blok je vrsta provodne anestezije pri kojoj se uštrcava lokalni anestetik u područje snopa živaca u pazuhu. Oko pola sata nakon primjene dolazi do gubitka osjeta boli i gubitka motorike u području ruke i šake. Samo davanje injekcije može biti malo neugodno, ali za vrijeme operacije na području ruke i šake izbjegava se primjena opće anestezije koja ima brojne rizike i komplikacije, a vrlo teško ju podnose neki pacijenti, pogotovo stariji. Nakon anestezije aksilarni blok bitno je napomenuti da pacijent nema nikakve bolove u trajanju od 12 do 14 sati nakon operacije, za razliku od opće anestezije gdje se bolovi pojave čim se pacijent probudi.

Kada mogu voziti auto nakon operacije medianusa?

U pravilu se može voziti auto 8 do 12 dana poslije operacije, iako je prof. Bilić svjedok mnogih svojih pacijenata koji su već treći dan poslije operacije normalno vozili.

Hoće li mi ostati posljedice, ako odgađam operaciju šake (medianus, ulnaris, radialis)?

Operacija šake se ne smije odgađati. Šaka je najsavršeniji organ lokomotornog sustava zbog čega je i vrlo osjetljiva na ozljede i oštećenja. Da bi se izbjeglo trajno smanjenje funkcije šake, neophodno je što ranije postaviti dijagnozu i započeti s liječenjem.

Je li potrebno stavljati led na područje aplicirane injekcije?

Svakako se preporuča primjena leda na mjesto dobivene injekcije, jer se tako smanjuje šansa za nastanak bolova i povećava mogućnost za bolji i brži ishod liječenja.

Poslije operacije mi je otekla ruka i boli me, je li to možda od anestezije (aksilarni blok)?

U najvećoj većini slučajeva anestezija nema nikakav utjecaj na otečenost šake. Šaka je nakon operacije sklona otjecanju, ali povišenim položajem iznad razine srca i vježbanjem prstima (u razmacima od 5 minuta) otečenost se značajno može smanjiti. Stoga, kako bi se to izbjeglo, važno je držati se propisane terapije poslije operacije.

Kada se škljocavi prst liječi operacijom, a kada injekcijama?

U 95% slučajeva se primjenom injekcija uspješno liječi škljocavi prst, stoga bi se liječenje trebalo u pravilu započeti takvom, manje agresivnom i jeftinijom metodom liječenja. Tek u slučaju da takva terapija nije dovela do izlječenja, primjenjuje se operacijsko liječenje.

Može li se teško oštećeni živac izliječiti bez operacije?

Teško oštećenje živca koji je duže vrijeme pristisnut unutar tunela kroz koji prolazi, uspješno se može liječiti samo operacijom. Jedino u početnom stadiju oštećenja moguće je pritisnuti živac liječiti i bez operacije. Kako bi se ustanovio stupanj oštećenja Vašeg živca potrebno je uzimanje Vaše povijesti bolesti i detaljan klinički pregled uz izvođenje testova i nalaz EMG-a (elektromiografije).

Imam 45 godina i teniski lakat. Hoću li se moći nastaviti baviti sportom, nakon što mi operacijom liječite teniski lakat?

Obzirom na Vašu dob, uz poštivanje uputa koje slijede nakon operacijskog zahvata, sigurno ćete se moći nastaviti baviti sportom koji volite.

Smatrate li da se operacijski treba liječili spiralni prijelom kosti šake?

Spiralne prijelome u području kostiju doručja (metakarpalnih) i članaka prstiju (falangi) moraju se liječiti operacijski u svim slučajevima kada dođe do pomaka, a pomak je izražen u oko 98% slučajeva. Zbog vlaka mišića dolazi do rotacije prijelomnih ulomaka koji bez operacijskog liječenja zarastaju u krivom položaju, što će kasnije značajno smanjiti funkciju šake.

Kako znate da ćete mi pomoći operacijom živca, usprkos teškom oštećenju te ima li smisla operacija, obzirom da imam uskoro 70 godina?

U slučajevima kada je živac teško oštećen i imate smanjenu funkciju šake, potrebno je naglasiti da oštećenje može biti još teže i funkcija šake može biti nepovratno sasvim izgubljena. Stoga je neophodno operacijsko liječenje koje će dovesti najmanje do djelomičnog poboljšanja živca. Što se tiče Vaših godina, one nisu nikakva zapreka niti kontraindikacija za ovu operaciju. Operacija se radi u regionalnoj, takozvanoj provodnoj anesteziji, što znači da ste cijelo vrijeme budni i nema rizika koji se javljaju pri općoj anesteziji.

Kako je moguće da je moj živac medianus već više godina pritisnut u karpalnom tunelu, a tegobe su mi počele prije svega 6 ili 8 tjedana?

Uvidom u izrazitu atrofiju (zakržljalost) mišićne izbočine u korijenu palca sa strane dlana i uvidom u EMG nalaz može se zaključiti da pritisak na živac traje znatno duže od trajanja Vaših simptoma. Nažalost, to je relativno česta pojava kod živaca koji su pritisnuti u raznim tunelima kroz koje prolaze, a posebno za sindrom karpalnog tunela gdje je pritisnut živac medianus.

Zašto smatrate da se moj tumor šake mora liječiti operacijski, ako sam prethodno dobio mišljenje da operacija nije potrebna?

Vaš tumor šake se mora liječiti operacijski jer se nalazi u fazi kada se može odstraniti bez ugrožavanja funkcije cijele šake. Obzirom da je Vaš tumor takve prirode da se on širi i raste, sasvim sigurno će doći do stadija kada će se morati odstraniti, ali tada će se morati odstraniti i veći dio šake, zbog čega će značajno biti umanjena njezina funkcija. Dakle, tumor treba operacijski liječiti prije nego se proširi i zahvati veći dio šake.

Zašto se ozlijeđena šaka mora držati u povišenom položaju iznad razine srca (elevacija)?

Venska cirkulacija ima zadaću da s periferije vraća krv prema srcu, a prilikom ozljede šake dolazi do zastoja te venske cirkulacije. Taj zastoj uzrokuje najprije stvaranje otoka, a zatim poremećaj arterijske cirkulacije koja više, zbog prisustva otoka ne može u dovoljnoj količini dovoditi kisik, glukozu i ostale prehrambene tvari na mjesto ozljede i time omogućiti izlječenje.

STOPALO

Mojoj majci je izvršen pregled šake i stopala od strane fizijatra. Smanjenost funkcije šake uzrokovana je problemima nastalim u karpalnom kanalu. Potrebno je operirati šaku. Moja mama ima 85 godina i dobrog je zdravlja (nema problema s tlakom, nema povišen šećer, srčanih tegoba…) i ovo bi joj bio prvi operativni zahvat na tijelu. Kakav bi bio slijed postupaka i sama operacija ako se odlučimo da istu provede u vašoj Poliklinici?

Ako nije već napravljena, najprije treba napraviti neurofiziološku pretragu EMG (elektromiografija) bolesne ruke ili ruku. Nakon toga treba doći na pregled temeljem kojega kao i uvida u nalaz EMG-a se određuje vrsta liječenja. Ako je potrebno operacijsko liječenje, kao što vi navodite, tada se određuje vrsta operacijskog liječenja i objašnjava pacijentici što se može očekivati od takvog liječenja, obzirom na stanje živca. Ako bolesnica prihvati takvu vrstu liječenja, nakon detaljnog opisa rizika operacije, potrebno je izvaditi nekoliko krvnih nalaza i učiniti EKG, kao pripremu za operaciju i anesteziju. Zahvat se radi u provodnoj aksilarnoj blok anesteziji – injekcija lokalnog anestetika u području pazuha operirane ruke, tako da je pacijentica budna, i nema nikakve bolove kako tijekom, tako i 12-14 sati nakon operacije. Nakon toga vremena, obično bolova više niti nema.
Tom vrstom anestezije izbjegavaju se svi rizici opće anestezije, a koji su to veći što je pacijent stariji.

Imam problema sa deformacijom palčeva na stopalima (haluks valgus). Rješavate li vi to i može li se to vratiti?

Da, ortopedi u Poliklinici Bilić Vision to uspješno rješavaju i nema povratka bolesti, osim u rijetkim situacijama kada je bolest izrazito uznapredovala.

Imam natiske na prstima stopala. Liječite li vi to i kako?

U Poliklinici Bilić Vision se natisci na prstima stopala uspješno liječe u početnoj fazi primjenom posebno dizajniranih ortopedskih uložaka, a u uznapredovaloj fazi i operacijski.

OSTALO

Jesu li kortikosteroidi kojima se liječe sindromi prenaprezanja i autoimune bolesti opasni?

Kortikosteroidi koje dajemo lokalno u Poliklinici Bilić Vision dajemo u izrazito niskim dozama, svaka dva tjedna i to nije opasno. Kako bismo spriječili štetan efekt toga lijeka nikada ne dajemo kortikosteroide u mišić ili u venski krvotok (cirkulaciju).

Mora li se na injekcije dolaziti u točno dogovoreno vrijeme ili su dozvoljena odstupanja?

Dozvoljena su odstupanja od 2 do 3, a maksimalno 7 dana. U slučaju da je dulje odstupanje gubi se efekt prethodno dobivenih injekcija zbog gubitka kontinuiteta djelovanja lijeka.

Poštovani, radi se o muškom djetetu od skoro 10 godina. Javljam vam se zbog njegovog krutog držanja i čudnog načina hodanja. Zapravo je tako već duže vrijeme no mislim da bi trebao pregled ortopeda čisto da čujemo vaše mišljenje.

Kruto držanje i čudan način hoda mogu biti simptomi brojnih bolesti, sindroma ili stanja. Čudan način hoda najčešće je uzrokovan prirođenom deformacijom kukova, skraćenje jedne noge, parezom nekog od živaca koji opskrbljuje mišiće noge ili nogu itd. Slažem se s vama da je neophodan pregled ortopeda.

Naruči se

KontaktOstavite svoje podatke i kontaktirat ćemo Vas u najkraćem mogućem roku

Pristajem na elektroničku privolu u kojoj dopuštam da me se kontaktira putem e-maila i/ili kontakt broja u svrhu naručivanja na pregled.

Top